O nama

Projekt CD SKILLS bavi se postojećim izazovima zdravstvenog sektora dunavske regije, po pitanju prepoznavanja celijakije kao i kasnije skrbi za oboljele. Poboljšavajući kapacitete zdravstvene i socijalne usluge u dunavskoj regiji poboljšavamo zdravstvenu sigurnost i kvalitetu života oboljelih.
Na projektu sudjeluje 13 partnera i 7 pridruženih partnera iz 10 zemalja dunavske regije. Udruge CeliVita-Život s celijakijom i Udruženje Srbije za celijakiju jedni su od projektnih partnera i nositelji pilot projekta “Registar bezglutenskih proizvoda”.

Udruga Celivita – Život s celijakijom osnovana je 2014.g. s ciljem povećanja sigurnosti zdravlja oboljelih od celijakije, alergije na pšenicu i intolerancije na gluten te s ciljem poboljšanja kvalitete njihovih života kao i života njihovih obitelji. Sjedište udruge je u Zagrebu, podružnica u Osijeku, no svoje članove imamo diljem Republike Hrvatske. U dosadašnjem djelovanju realizirali smo niz projekata i inicijativa s ciljem dugoročne promjene i prilagodbe sustava u skladu s potrebama oboljelih od celijakije, ali i cijeli niz aktivnosti koje su usmjerene direktno na oboljele i njihove obitelji:
Udruženje Srbije za celijakiju osnovala je 2005. godine grupa majki dece sa celijakijom. Glavni motiv bio je nedostatak znanja o bolesti, informativnog materijala, savetovanja o bezglutenskoj ishrani i poteškoće u pronalaženju sigurnih prehrambenih proizvoda bez glutena. Od tada je Udruženje preraslo u nacionalnu organizaciju koja blisko sarađuje sa udruženjima u regionu i Evropi, lekarima, naučnicima i drugim stručnjacima, kao i institucijama i organizacijama u oblasti proizvodnje hrane.
Službena web stranica projekta: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cd-skills